Zo fotografeert u uw vakantiewoning op de juiste manier

De eerste indruk is belangrijk! Mooi en uitnodigend beeldmateriaal is essentieel bij het presenteren van uw vakantiehuis of vakantiewoning en het is beslissend voor de verhuur. Professioneel door een fotograaf gemaakte foto's zijn natuurlijk ideaal, maar u kunt ook zelf mooie foto's maken, bijvoorbeeld met uw smartphone. Wij laten u zien hoe dat werkt.

  • Zet de juiste scène voor uw accommodatie
  • Belicht geen mensen
  • Fotografeer in landschapsformaat & vanuit het juiste perspectief
  • Zorg voor goede lichtomstandigheden
  • Let op de scherpte van het beeld
  • Maak binnen- en buitenfoto's
  • Maak veel foto's
  • Kies een aantrekkelijke hoofdafbeelding
  • Bewaar foto's in een goede resolutie

Bekijk snel alle tips voor het fotograferen van de accommodatie in de video.

1. Zet uw accommodatie op de juiste manier in de schijnwerpers

De kamers moeten natuurlijk opgeruimd zijn en een prettige sfeer uitstralen. Haal alle privé-objecten weg (bijvoorbeeld foto's van uw familie), dek vrijliggende kabels af en zorg voor een schone, opgeruimde indruk. Een mooie maar spaarzame decoratie is voor elke kamer de finishing touch: een mooi gedekte tafel, een vaas met verse bloemen in de woonkamer, gezellige kussentjes op de bank, frisse handdoeken in de badkamer en fris opgemaakte bedden in de slaapkamer. Wat kleuren betreft moeten er niet te veel opvallende accenten zijn; rustige, gedekte kleuren werken harmonieus, opgeruimd en uitnodigend.

Gedekte eettafel met kersen
De gedekte tafel werkt uitnodigend, de lichte kersen zorgen samen met de harmonieuze inrichting voor een prettige sfeer. De eettafel als hoofdmotief komt in het midden van de foto zeer goed tot zijn recht. 
Een kamer met meerdere functies: keuken, woonkamer en eetkamer.
Weinig is soms meer: deze woonkeuken lijkt ondanks de meerdere functies van de kamer niet overvol dankzij een clean design en weinig, maar goed geplaatste en qua kleur op elkaar afgestemde decoraties. 
Badkamer met geselecteerde decoraties.
Ook een badkamer die niet supermodern is ingericht, ziet er met frisse handdoeken en een paar decoraties (zoals de brandende kaarsen in het voorbeeld) direct veel vriendelijker uit. 

2. Maak geen foto's van personen

Op uw foto's moet alleen de accommodatie te zien zijn, geen personen. Er moeten in geen geval foto's van uzelf, uw familie of andere gasten gebruikt worden. Dat kan juridische problemen veroorzaken en de meeste gasten kunnen dit niet waarderen. Ook al klinkt het misschien een beetje raar: een gast kan zich zijn vakantie in een accommodatie het beste voorstellen als er geen andere personen op de foto's te zien zijn. Bovendien zijn de foto's zo ook veel professioneler. Concentreer u daarom op bijzondere en liefdevolle details in uw woning, bijvoorbeeld een vers boeket bloemen, het bijzondere uitzicht of de locatie.

Boeket bloemen op de tafel.
Zet liefdevolle details in de schijnwerpers, bijvoorbeeld een verse bos bloemen op de tafel. 

3. Kies voor liggend formaat en het juiste perspectief

Maak de foto's indien mogelijk in liggend formaat; zo kan uw accommodatie het beste online worden gepresenteerd. Houd daarvoor de telefoon gewoon in liggende positie. Let op dat u de smartphone/camera recht houdt, zodat er geen scheve opnamen ontstaan. Kleine of smalle kamers moeten van boven worden gefotografeerd (of met een breedhoekobjectief). Verder geldt bij het fotograferen van kamers de vuistregel: minder plafond en meer vloer.

Kleine badkamer van boven gefotografeerd.
Kleine kamers laten zich het beste vanaf een verhoogde positie fotograferen - zo krijgt u meer ruimte op de foto. Nog beter lukt het natuurlijk met een breedhoekobjectief. 

4. Zorg voor een goede lichtverhouding.

Fotografeer bij een goede lichtverhouding. Dat betekent: zowel binnen of buiten moet het zo licht mogelijk zijn. Foto's in de ochtend- of avondzon kunnen bijzonder stemmingsvol zijn. Fotografeer niet in de schaduw, tegen de zon in en ook niet in de schemering. Gebruik het liefst ook geen onnatuurlijke filters die uw telefoon mogelijk aanbiedt. Buitenopnamen lukken het beste bij mooi weer en het liefst niet alleen in de winter, maar ook in de mooie seizoenen lente en zomer. Bij een skilocatie horen natuurlijk wel absoluut winterse beelden. Voor binnenopnamen kan het gunstig zijn om alle lampen aan te doen of de deuren en ramen te openen om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Gebruik niet de flits op de camera.

 

Slaapkamer met geopende balkondeur.
Daglicht, ingeschakelde lampen en de geopende balkondeuren zorgen ook bij kamers op het noorden voor een goede belichting. Hier is zelfs het mooie uitzicht zichtbaar. 

5. Zo krijgt u scherpe foto's

Houd de smartphone zoveel mogelijk stil. Controleer de foto direct en kijk of deze misschien op sommige plaatsen wazig is. Controleer de lichtverhouding in de kamer en probeer het opnieuw. Als u met een camera fotografeert, helpt een statief om bewogen foto's te vermijden.

6. Maak binnen- en buitenopnamen

Voor de perfecte presentatie van uw accommodatie zijn er beelden van zowel binnen als buiten nodig. Fotografeer alle kamers van de accommodatie en laat de details zien die u wilt benadrukken. Aan alles moet te zien zijn wat de vakantie-accommodatie te bieden heeft. Is de keuken goed uitgerust? Laat het zien! Is de badkamer kort geleden gerenoveerd? Dat zien de klanten ook graag! Bevindt de accommodatie zich op een mooie locatie? Ook foto's van de omgeving zijn erg belangrijk om interesse te wekken! Deze hoogtepunten moet u absoluut laten zien

Mooie locatie/uitzicht

Balkon/terras/tuin

Open haard

Sauna

Zwembad

Boot/steiger

Fietsen die gebruikt kunnen worden

Buitenopnamen van een vakantiehuis.
Dit mooie vakantiehuis moet absoluut worden gezien. Een goede buitenopname, het beste gemaakt bij goed weer, biedt een eerste indruk en maakt de kijker nieuwsgierig. 
Rietgedekt huis in een mooi landschap aan de Hiddensee in Duitsland.
Ligt uw vakantiehuis in een prachtige omgeving? Fotografeer dan de omgeving of, zoals hier, het vakantiehuis vanaf een grotere afstand. 

7. Kies de hoofdfoto

Eén foto uit uw fotoreeks moet geschikt zijn als "hoofdfoto" van de fotogalerij. Daarbij gaat het om de mooiste foto, die uw accommodatie in één foto "uitlegt". Bij een vakantiehuis is dat meestal een mooie buitenopname. Bij een vakantiewoning fotografeert u de mooiste kamer. Misschien is op de foto ook het mooie uitzicht in het raam te zien?

8. Maak veel foto's

Het is beter om veel foto's aan te bieden dan weinig. Hoe klein uw accommodatie ook is, het mogen nooit minder dan 5 foto's zijn. Wees eerlijk en laat echt alle kamers zien. Niemand koopt graag een kat in de zak. Let op dat u hetzelfde motief niet meerdere malen afbeeldt (bijv. meerdere foto's van hetzelfde rek). Elke foto moet nieuwe perspectieven openen.

9. Sla de foto's in een goede resolutie op

Sla de foto's in hun originele kwaliteit op. Als u ze eerst bijsnijdt of verkleint, verlaagt u daarbij mogelijk de resolutie. In de regel hebben liggende foto's die met een smartphone zijn gemaakt een breedte van ca. 4000 pixels. Dat is ruim voldoende voor een uitstekende presentatie op internet en sociale media.

Voorbeelden van onze verhuurders

Kleine kamer geschikt van boven gefotografeerd – zeer goed gedaan! Kussens en gordijnen in dezelfde kleurtoon zorgen voor geschikte accenten.
Goed gekozen: liefdevolle decoraties in een badkamer. De kersen zorgen voor een prettige sfeer.
De gedekte tafel is gezellig en uitnodigend. Het ingeschakelde licht zorgt voor de juiste belichting.
image-tag