Inzicht in de energieklassen van verlichting: Een gids

Het welzijn van uw gasten en de energie-efficiëntie van uw vakantiehuis zijn van het grootste belang. Een eenvoudige maar effectieve manier om deze twee doelen te bereiken is door de juiste verlichting te gebruiken. In deze gids leggen we uit hoe u de energieklassen van verlichting kunt begrijpen en hoe u deze het beste kunt toepassen in uw vakantiehuis.

Bent u nog niet ingeschreven als verhuurder? Schrijf u nu snel en gratis in en verhoog uw huurinkomsten in een mum van tijd.
Schrijf u nu in als verhuurder

Welke soorten verlichting zijn er mogelijk?

Voordat we in de details duiken, loont het de moeite om u een kort overzicht te geven: Welke soorten verlichting zijn er en welke eigenschappen hebben ze?

Klassieke gloeilampen

Klassieke gloeilampen

De traditionele gloeilamp is al sinds 2012 uit de handel. In kamers die zelden worden gebruikt, kunnen ze worden gebruikt, maar omdat ze daar zelden worden ingeschakeld, wordt er nauwelijks elektriciteit bespaard.

Halogeenlampen

Halogeenlampen

Halogeenlampen verbruiken aanzienlijk meer energie en genereren meer warmte in vergelijking met energie-efficiëntere alternatieven zoals ledlampen. Het is verstandig om ze te vervangen.

Spaarlampen

Spaarlampen (CFL)

Klassieke CFL spaarlampen (Compact Fluorescent Light) zijn iets goedkoper dan ledlampen, maar hebben een drie keer kortere levensduur en bevatten kwik.

Ledlampen: de overtreffende trap in verlichting

Ledlampen

De afkorting LED staat voor "Light Emitting Diode" - met andere woorden "lichtgevende diode". Ledlampen verbruiken ongeveer 90% minder elektriciteit dan oude gloeilampen, 70% minder dan halogeenlampen en 40% minder dan CFL spaarlampen. Ze gaan lang mee - tot wel 50.000 uur -, bevatten geen giftige stoffen, produceren meer lumen per watt dan spaarlampen en hebben daarom de energie-efficiëntie naar een ongekend niveau getild. Ze worden daarom beschouwd als het ultieme en de toekomst van efficiënte verlichting.

Als ingeschreven verhuurder krijgt u nog meer tips en informatie van atraveo by e-domizil. Schrijf u nu in en verhoog uw huurinkomsten.
Schrijf u nu gratis in

Waarom zijn de energieklassen van verlichtingsbronnen belangrijk?

Laten we, voordat we in de details duiken, eerst de basisvoordelen begrijpen van inzicht in de energieklassen van verlichtingsbronnen voor verhuurders van vakantiewoningen:

1. Energiebesparing

De verlichting neemt een aanzienlijk deel van het energieverbruik in uw vakantiehuis voor haar rekening. Door energiezuinige verlichting te gebruiken, kunt u het energieverbruik verminderen en dus uw bedrijfskosten verlagen.

2. Milieuvriendelijk

Het gebruik van verlichting met een lager energieverbruik draagt bij aan de bescherming van het milieu doordat er minder CO2 wordt uitgestoten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een pluspunt voor milieubewuste gasten.

3. Kostenbesparingen voor uw gasten

Energiezuinige verlichting helpt om de elektriciteitsrekening van uw gasten te verlagen, wat uw vakantiehuis aantrekkelijker kan maken.

Schrijf u nu in en verhoog uw huurinkomsten

Een overzicht van de energieklassen

De energie-efficiëntie van verlichting wordt aangegeven door het energieklasse-etiket, dat sinds 2021 wordt aangeduid met een schaal van A tot G.

Energie-efficiëntieklassen
 • A: Zeer efficiënt
 • B tot D: Gemiddeld efficiënt
 • E tot G: Minder efficiënt

Hoe hoger de energieklasse, hoe efficiënter de lichtbron. Let erop dat u verlichting met een hogere energieklasse kiest om energie en geld te besparen.

Welke verlichtingsbronnen zijn het beste?

Het staat als een paal boven water dat er momenteel maar twee verstandige lichtbronnen zijn als het gaat om energie-efficiëntie en het milieuaspect. Laten we eens kijken naar een kleine vergelijking tussen conventionele spaarlampen (CFL) en ledlampen:

vergelijking tussen conventionele spaarlampen en ledlampen
 1. Ledlampen: Een ledlamp is duidelijk de meest energie-efficiënte lichtbron en heeft een lange levensduur. Hoewel ze in het begin iets duurder zijn, verdienen ze zich op de lange termijn terug.
 2. Compacte fluorescentielampen (CFL): Deze zijn een goed alternatief voor gewone gloeilampen en ze zijn ook energiezuinig.

Tips voor het overstappen op energiezuinige verlichting

 • Vervang oude gloeilampen geleidelijk door ledlampen of spaarlampen.
 • Zorg ervoor dat de verlichting geschikt is voor het verlichten van uw kamers.
 • Let op de kleurtemperatuur van de verlichting om de gewenste sfeer te creëren.
Schrijf u nu vrijblijvend in

Kleurtemperaturen van de lichtbronnen

Zo kiest u de juiste verlichting voor uw vakantiehuis

Nu we de energieklassen van verlichting hebben bekeken, is het tijd om naar een ander belangrijk aspect van verlichting in uw vakantiehuis te kijken: de kleurtemperaturen van de verlichting.

Keuze van de kleurtemperatuur

De juiste keuze van kleurtemperatuur kan een aanzienlijke invloed hebben op de sfeer en het wooncomfort in uw kamers. Ontdek nu hoe u de juiste kleurtemperatuur kiest en welke kleurtemperaturen geschikt zijn voor verschillende ruimtes.

De juiste kleurtemperatuur voor elke ruimte

De kleurtemperatuur van lampen wordt gemeten in Kelvin (K) en geeft aan hoe warm of koel het licht lijkt. Lage Kelvin-waarden geven warm, geelachtig licht, terwijl hoge Kelvin-waarden koel, blauwachtig licht geven. Hier volgt een globaal overzicht:

 • Lage Kelvin ( minder dan 3.000K): Warm licht, vergelijkbaar met het licht van kaarsen of gloeilampen. Ideaal voor gezellige ruimtes zoals slaapkamers, woonkamers en kinderkamers.
 • Gemiddeld Kelvin (3.000K tot 4.500K): Neutraal wit licht dat een evenwichtige verlichting biedt. Geschikt voor keukens, eet- en badkamers.
 • Hoge Kelvin (meer dan 6.000K): Koel, op daglicht lijkend licht dat de concentratie stimuleert. Perfect voor werkkamers en gangen.
Schaal voor kleurtemperatuur in Kelvin

Voorbeelden voor het kiezen van de juiste kleurtemperatuur

 • Slaapkamer (ca. 2.700K): Om een gezellige en ontspannen sfeer te creëren, wordt warm, geelachtig licht met een kleurtemperatuur van ongeveer 2.700K aangeraden. Dit helpt uw gasten te ontspannen.
 • Keuken (ca. 3.500K): In de keuken is neutrale, iets koelere verlichting van ongeveer 3500K ideaal. Dit zorgt voor goed zicht tijdens het koken en bereiden van maaltijden.
 • Badkamer (ongeveer 4.500K - of meer): Voor de badkamer is helder, op daglicht lijkend licht van ongeveer 4.500K het meest geschikt. Zo wordt persoonlijke hygiëne en het aanbrengen van make-up gemakkelijker. Zoals zo vaak het geval is, is dit echter een kwestie van smaak: sommigen geven de voorkeur aan nog grotere waarden die overeenkomen met een schaal van 5000.
 • Werkkamer (ca. 6.000K): Als u in uw vakantiehuis een werkkamer inricht, kies dan een hoge kleurtemperatuur van ca. 6.000K. Dit stimuleert de concentratie en productiviteit.
Word nu verhuurder

Tips voor realisatie

 • Gebruik lichtbronnen die gedimd kunnen worden om de helderheid en sfeer naar wens aan te passen.
 • Combineer verschillende soorten verlichting, zoals plafondlampen, wandlampen en staande lampen, om een veelzijdige verlichting te creëren.
 • Vergeet niet dat persoonlijke voorkeuren kunnen verschillen. Bied daarom een bepaalde keuze aan lichtbronnen om aan de behoeften van uw gasten te voldoen.

Conclusie

De keuze van de juiste verlichting en inzicht in de energieklassen zijn van cruciaal belang om uw vakantiehuis energiezuinig en milieuvriendelijk te maken. Door energiezuinige verlichting te gebruiken, bespaart u niet alleen op uw bedrijfskosten, maar zorgt u ook voor meer tevredenheid bij uw gasten en draagt u bij aan de bescherming van het milieu.

Met de juiste verlichting en kleurtemperatuur creëert u een uitnodigende en gezellige sfeer die uw gasten zullen waarderen. Let dus op de details en creëer een aangename sfeer in uw kamers.

Wij hopen dat deze gids nuttig voor u is geweest bij het kiezen en gebruiken van de verlichting in uw vakantiehuis.

Word een verhuurder en genereer meer huurinkomsten

Wilt u nog meer nuttige tips en uitstekende persoonlijke ondersteuning? Verhuur uw vakantiehuis nu met atraveo by e-domizil.

Gratis inschrijven
image-tag