Vakantieverblijf duurzaam maken

Het thema duurzaamheid is tegenwoordig alomtegenwoordig. Zo milieuvriendelijk mogelijk consumeren en leven is voor de meeste mensen een belangrijk doel geworden. Ook bij de keuze van een vakantieverblijf speelt het aspect duurzaamheid voor veel vakantiegangers een grote rol. Door een vakantiewoning of vakantiehuis aan te bieden, levert u al een belangrijke bijdrage aan duurzaam toerisme. Het verblijf in zo'n vakantieverblijf is volgens een onderzoek van het Wereldnatuurfonds namelijk al milieuvriendelijker dan in een hotel.

We 🧡 hosts. Nog niet geregistreerd als verhuurder? Registreer je nu en verhoog je huurinkomsten.
Registreer nu gratis
Een duurzaam vakantieverblijf aanbieden

In dit artikel leert u hoe u de duurzaamheid van uw vakantiehuis of vakantiewoning door middel van verschillende maatregelen kunt verhogen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar levert u ook pluspunten bij uw gasten op. U maakt ook gebruik van een belangrijke niche waar vakantiegangers op ons portaal vaak actief naar zoeken. Daar komt nog bij dat het gebruik van hernieuwbare energie u ook belangrijke financiële besparingen op kan leveren. U kunt hier dus alleen maar van profiteren!

Informatie over duurzaamheid in het verhuurdersaccount toevoegen

Geef de maatregelen waarmee u uw vakantieverblijf duurzamer maakt ook aan in het verhuurdersaccount. Zo vinden gasten uw verblijf makkelijker als ze naar een duurzaam verblijf zoeken. U kunt de volgende eigenschappen voor uw verblijf aangeven:

  • Afvalrecycling: afvalscheiding is mogelijk door middel van aparte vuilnisbakken
  • Groenafval beschikbaar
  • Er wordt hernieuwbare energie gebruikt
  • Er wordt zonne-energie gebruikt
  • Er wordt waterbesparende apparatuur gebruikt
  • Het huis is geïsoleerd
  • Er wordt een gratis fiets aangeboden
  • Er is een laadstation voor elektrische auto's beschikbaar


Ook in uw omschrijving is het goed om te wijzen op alle maatregelen die u voor meer duurzaamheid hebt getroffen. Bij zeer populaire kenmerken, zoals een laadstation voor elektrische auto's, een energieneutraal huis of het verblijf op een biologische boerderij, kunt u dit ook specifiek aangeven in de titel van uw verblijf.

Als geregistreerde verhuurder ontvang jij verdere tips en informatie van atraveo via e-domizil.
Registreren & aan de slag

10 tips voor meer duurzaamheid

En nu naar de concrete tips en maatregelen die u kunt gebruiken voor meer duurzaamheid. Als u een paar van deze tips in uw vakantieverblijf in de praktijk brengt, hebt u al belangrijke stappen in de richting van duurzaamheid gezet. We wensen u daar veel succes bij!

1. Inzetten op energiebesparende apparatuur

Een eenvoudige, maar zeer efficiënte stap in de richting van duurzaamheid is het gebruik van energiebesparende lampen. Vervang uw huidige lampen door led- of spaarlampen en verlaag daardoor uw elektriciteitskosten.

Energie-efficiënte apparaten lonen

U kunt daarnaast ook nadenken over het vervangen van de gewone huishoudelijke apparatuur in uw vakantieverblijf, vooral als deze al wat ouder is of niet meer zo goed werkt. Dit zijn vaak namelijk echte stroomvreters. U herkent goede energie- en waterbesparende alternatieven (voor grote huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en wasmachines) aan het EU-energielabel met verschillende efficiëntieklassen. Op de lange termijn bespaart u veel geld op de stroomrekening door milieuvriendelijke apparatuur te kopen. Daar zijn zowel u als uw gasten blij mee.

2. Actieve afvalscheiding bevorderen

Afvalscheiding is belangrijk

De meeste mensen letten er inmiddels al op dat ze hun afval scheiden. Ook in uw vakantieverblijf zou deze mogelijkheid moeten bestaan. Om ervoor te zorgen dat uw gasten zich daar niet zelf druk over hoeven te doen tijdens hun vakantie, is het belangrijk dat u zorgt voor duidelijk gescheiden en gemarkeerde afvalbakken voor plastic, papier, groenafval en glas. Zo mogelijk is een composthoop in de tuin een mooi bonuspunt. Om er zeker van te zijn dat uw gasten zich tijdens hun verblijf aan de afvalscheiding houden, kunt u daarop wijzen in de huisregels en/of de gastenmap.

3. Energie-efficiënt verwarmen

Juist verwarmen bespaart geld

U kunt veel geld besparen door op de juiste manier te verwarmen. Verwarmings- en koelsystemen zijn goed voor tot 40 procent van het totale energieverbruik van een verblijf. Zorg ervoor dat de radiatoren in uw huis vrij staan en niet zijn afgedekt door bijvoorbeeld meubels, stof of decoratie. Op deze manier kan de warmte zich goed door de kamer verspreiden. Daarnaast is ook de juiste raambekleding erg belangrijk. Speciale energiebesparende rolgordijnen of jaloezieën hebben een isolerende werking en helpen om de woning in de zomer tegen de hitte en in de winter tegen warmteverlies te beschermen.

Vraag de gasten persoonlijk of in de gastenmap om de verwarming lager te zetten (maar niet volledig uit) als ze een langere tijd van huis zijn. Er bestaat ook de mogelijkheid om thermostaten te kopen die via smartphone-apps te bedienen zijn en waarmee ook flinke besparingen kunnen worden behaald.

Nog niet geregistreerd? Wij ondersteunen u volledig gratis bij uw verhuur. We krijgen alleen korting als we met succes een boeking voor u regelen.
Registreer & verhoog uw inkomsten

4. Overstappen op groene stroom

Kies hernieuwbare energie

Om het stroomverbruik in uw vakantiewoning duurzaam terug te brengen, kunt u ook overwegen om over te stappen op een groen stroomtarief. Voordat u echter een aanbieder kiest, is het goed om u uitgebreid te informeren en er zeker van te zijn dat u daadwerkelijk helpt het milieu te beschermen door dit tarief te gebruiken. Het is belangrijk dat de betreffende aanbieder zich aantoonbaar voor een duurzame energievoorziening inzet.

5. Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen op het dak zijn de moeite waard

Bij zonnepanelen gaat het natuurlijk om een grotere, duurdere aanschaf. De daardoor behaalde financiële en energiebesparingen zijn echter zo enorm, dat het zich loont om deze stap in overweging te nemen. Een fotovoltaïsch systeem of een thermisch zonne-energiesysteem op het dak van uw vakantieverblijf wekt elektriciteit of warm water op, helemaal zonder vervuiling. Op deze manier levert u een waardevolle bijdrage aan het milieu: een groot pluspunt voor sommige potentiële huurders die op zoek zijn naar een vakantiehuis.

In de zomer produceren zonnesystemen normaal gesproken meer stroom dan het huishouden nodig heeft. U kunt dit overschot injecteren in het elektriciteitsnet en hiervoor een teruglevertarief ontvangen. Op deze manier verdient u zelfs geld als uw vakantiewoning leeg staat. Er bestaat ook de mogelijkheid om de overtollige stroom in een accu op te slaan en later te gebruiken.

Wij zorgen voor alles wat te maken heeft met het regelen van uw accommodatie, zodat u zich kunt concentreren op de essentie: Uw gasten.
Nu succesvol verhuren

6. Milieuvriendelijk vervoer bevorderen

Gratis fietsen voor de gasten worden positief ontvangen

Zelfs als uw gasten met de auto komen, kunt u een kleine bijdrage aan het milieu leveren als ze de auto tijdens hun verblijf kunnen laten staan en zich op een milieuvriendelijkere manier verplaatsen. Informeer uw gasten bij voorkeur al voor aankomst over de verbindingen met openbaar vervoer en leg dienstregelingen van bus en trein klaar in het vakantieverblijf. U biedt een uitstekende service aan als u zelfs fietsen te leen of huur aanbiedt. Dat is zowel voor de gasten als het milieu goed! Een samenwerking met een lokale fietsenverhuur is ook een optie.

7. Water besparen

Duurzaam met water omgaan

Makkelijker kan niet: zet een regenton neer en gebruik het daarin verzamelde water voor de tuin. Zo bespaart u veel kostbaar leidingwater. Met speciale regenwatersystemen kunt u het opgevangen water ook in het huishouden gebruiken: op alle plekken waar geen drinkwaterkwaliteit vereist is, zoals voor de wasmachine.

Ook speciale douchekoppen of inzetstukken daarvoor maken het besparen van water eenvoudig en succesvol. Bovendien kunt u uw gasten door middel van informatie in de gastenmap of door kleine bordjes in de badkamer te plaatsen ook vragen om met het oog op het milieu hun handdoeken vaker dan één keer te gebruiken.

Of het nu gaat om betalingsverwerking, annuleringen of marketing: laat ons het werk doen en kijk ernaar uit om uw gasten te verwelkomen.
Registreren & boekingen genereren

8. Het gebruik van lokale producten bevorderen

Regionale producten zouden bevorderd moeten worden

Ideaal gesproken biedt uw gastenmap uitgebreide en nuttige informatie; niet alleen over uw vakantieverblijf, maar ook over de omgeving. Om duurzaam ondernemen te bevorderen, kunt u bijvoorbeeld wijzen op lokale markten of winkels die regionaal geteelde producten verkopen. Zo levert u een kleine bijdrage aan de verbetering van de ecologische voetafdruk van uw gasten tijdens hun verblijf in uw vakantiewoning.

Nog een idee: als er een tuin bij uw vakantieverblijf is, kunt u daar biologische groenten en fruit verbouwen en deze aan uw gasten ter beschikking stellen. Misschien willen sommige gasten zelfs wel in de tuin helpen.

9. Isolatie aanbrengen

Isoleren bespaart energie

Van binnen of buiten: als u toch gaat verbouwen, is de isolatie van het huis een duurzame maatregel die zeker de moeite waard is. Veel isolatiemaatregelen verdienen zich al na een paar jaar terug. Een geïsoleerd huis hoeft niet alleen minder intensief verwarmd te worden, maar warmt ook in de zomer niet zo snel op en kan een beter kamerklimaat bieden.

Bij de keuze van isolatiematerialen geldt: conventionele materialen zijn goedkoper, maar ecologische isolatiematerialen zijn milieuvriendelijker en vaak ook beter voor de gezondheid. Let ook absoluut op een goede isolatie van de ramen, bijvoorbeeld door driedubbele beglazing.

10. Laadstation voor elektrische auto's beschikbaar stellen

Laadstation voor elektrische auto's bij het vakantiehuis

De omschakeling is in volle gang: steeds meer mensen stappen over en gaan elektrisch rijden - ook op vakantie. Voor zulke gasten is een laadstation voor hun eigen voertuig direct bij het vakantiehuis een belangrijk aspect bij het kiezen van een verblijf. De goedkoopste modellen zijn al beschikbaar vanaf 800 euro. Als u besluit om een laadstation te plaatsen, hebt u een belangrijk en uniek verkoopargument voor uw verblijf gecreëerd en onderscheidt u zich van uw concurrenten. Dit serviceconcept zal zeker in de smaak vallen bij uw milieubewuste gasten!

Word een verhuurder en genereer eenvoudig meer huurinkomsten

HaWil u nog meer nuttige tips en uitstekende persoonlijke ondersteuning? Verhuur uw accommodatie nu met atraveo by e-domizil.

Gratis aanmelden
image-tag