Schoonmaaktips voor een brandschoon vakantiehuis

Als verhuurder van een vakantieverblijf is het van het grootste belang om het in de beste staat te houden. In dit artikel richten we ons op efficiënte schoonmaak- en onderhoudstips voor je vakantiewoning, inclusief specifiek advies voor elke woonruimte. Zo bezorg je je gasten gegarandeerd een onvergetelijk verblijf.

Schoonmaaktips voor de vakantieflat

We 🧡 hosts. Wij doen alles voor onze verhuurders. Registreer je nu en maak deel uit van onze gemeenschap.

Schrijf u nu in

10 tips voor een optimale reiniging

 1. Maak een gedetailleerd schoonmaakprotocol: ontwikkel een schoonmaakroutine in de vorm van een schoonmaaklijst om ervoor te zorgen dat alle ruimtes van het vakantiehuis regelmatig worden schoongemaakt. Dit maakt het onderhoud gemakkelijker en voorkomt dat vuil en stof zich ophopen. Dit protocol moet alle oppervlakken, meubels, apparaten en badkamers omvatten. Zorg ervoor dat je speciale aandacht besteedt aan plekken waar veel mensen komen, zoals deurklinken, lichtschakelaars en afstandsbedieningen.
 2. Gebruik de juiste schoonmaakproducten: Kies schoonmaakproducten van hoge kwaliteit die zowel effectief als veilig zijn voor het milieu en uw gasten en die op maat gemaakt zijn voor uw oppervlakken. Gebruik bijvoorbeeld speciale houtreinigers voor houten meubels en vloeren en glasvriendelijke reinigers voor ramen en spiegels. Ontsmettingsmiddelen met bewezen doeltreffendheid tegen virussen en bacteriën zijn essentieel. Volg de instructies op de etiketten en gebruik de producten volgens de aanbevelingen.
 3. Let op de juiste volgorde: een gestructureerde volgorde van reinigingsstappen is cruciaal. Begin met het verwijderen van beddengoed en handdoeken en was ze op hoge temperatuur. Daarna volgt het afstoffen van de oppervlakken. Reinig en desinfecteer vervolgens alle oppervlakken, inclusief de keuken en de badkamer. Dit wordt gevolgd door stofzuigen en dweilen. Zorg er ten slotte voor dat je vers beddengoed en handdoeken klaar hebt liggen.
 4. Voorzichtig afstoffen: verwijder stof met speciale zorg. Zorg ervoor dat je stof en vuil grondig verwijdert van meubels en vloeren en vergeet moeilijk bereikbare plaatsen zoals plafondventilatoren en lampenkappen niet.
 5. De vloeren reinigen: Afhankelijk van de vloerbedekking moet je speciale schoonmaak- en onderhoudsproducten gebruiken. Houten vloeren moeten misschien worden gepoetst, terwijl tegelvloeren grondig moeten worden schoongemaakt en de voegen moeten worden onderhouden.
 6. Kranen en douchekoppen ontkalken: Kalkaanslag kan zich na verloop van tijd ophopen in kranen en douchekoppen en de waterstroom belemmeren. Gebruik een mengsel van azijn en water (in een verhouding van 1:1) en laat kranen en douchekoppen hierin een paar uur of een nacht weken. Spoel daarna grondig om de kalkaanslag te verwijderen. Dit verbetert niet alleen de prestaties, maar ook het uiterlijk van je kranen en douches.
 7. Let op details: Kleine details maken vaak het verschil. Controleer grondig alle hoeken en randen om ervoor te zorgen dat er geen stof of vuil over het hoofd wordt gezien. Zorg ervoor dat alle lampen werken en controleer of alle keukengerei in de keuken schoon en intact is.
 8. Ventileer uitgebreid: Zorg er na het schoonmaken voor dat het vakantiehuis voldoende geventileerd wordt, zodat eventuele schoonmaakdampen de tijd krijgen om te verdampen.
 9. Stel zeep en ontsmettingsmiddel ter beschikking: zorg voor ontsmettingsmiddel en handzeep op duidelijk zichtbare plaatsen in je vakantiewoning zodat je gasten op elk moment hun handen kunnen wassen.
 10. Train je schoonmaakpersoneel: Als je schoonmaakpersoneel in dienst hebt, zorg er dan voor dat ze getraind zijn en de schoonmaakprotocollen precies volgen. Controleer de uitvoering regelmatig en bied training aan.
Schrijf u nu in als verhuurder
Grondig stofzuigen

Tips voor elke woonruimte


Keuken

Keuken schoonmaken
 • Maak de kookplaat en oven regelmatig schoon om vetophoping te voorkomen.
 • Verwijder kalkaanslag van kranen en gootstenen met azijn.
 • Controleer de koelkast regelmatig op verlopen voedsel en maak hem schoon.

Slaapkamer

De slaapkamer schoonmaken
 • Was beddengoed, kussenslopen en dekens regelmatig op een hoge temperatuur.
 • Zorg ervoor dat de matrassen vlekvrij en schoon zijn.
 • Verwijder stof van foto's en decoraties op de muren.

Woonkamer

De woonkamer schoonmaken
 • Reinig gestoffeerde meubels en tapijten om geurtjes en vlekken te voorkomen.
 • Stof boekenplanken, televisies en entertainmentcentra af.
 • Controleer elektronische apparaten op functionaliteit en vervangbare batterijen.

Balkon of terras

Het balkon opruimen
 • Verwijder vuil van buiten.
 • Maak tuinmeubels en kussens regelmatig schoon.
 • Controleer of de verlichting en het rooster in perfecte staat zijn.
 • Vloeren hebben ook onderhoud nodig: afhankelijk van de vloerbedekking is een geschikt schoonmaakmiddel nodig.

Het onderhouden van je vakantiehuis kost moeite, maar het betaalt zich terug in de vorm van tevreden gasten en positieve recensies. Met regelmatige schoonmaak en onderhoud kun je ervoor zorgen dat je accommodatie altijd in topconditie is en dat gasten zich thuis voelen.

Nu huurinkomsten verhogen

Schoonmaak huisdiervriendelijk vakantieverblijf

Dierlijk haar verwijderen

Als je je vakantiewoning verhuurt aan gasten die hun geliefde viervoeters meebrengen, zijn er enkele extra aandachtspunten voor het schoonmaken en verzorgen:

 • Huisdiervriendelijke vloerbedekking: Kies indien mogelijk voor een vloerbedekking zoals tegels of laminaat die gemakkelijk schoon te maken is en minder snel krabt.
 • Wasbare hoezen en dekens: Zorg voor wasbare hoezen en dekens voor meubilair om haar en vuil tot een minimum te beperken. Deze kunnen gemakkelijk worden verwijderd en gewassen om een frisse omgeving te garanderen voor volgende gasten.
 • Verwijderen van huisdierhaar: Investeer in een goede stofzuiger met een opzetstuk voor huisdierhaar om huisdierhaar efficiënt te verwijderen. Controleer ook gestoffeerde meubels en tapijten zorgvuldig op resten huisdierhaar.
 • Schoonmaken na vertrek: Na het vertrek van gasten met huisdieren moet je alle oppervlakken grondig schoonmaken en desinfecteren om allergische reacties bij volgende gasten te voorkomen. Vooral badkamers en slaapkamers moeten grondig worden schoongemaakt.


Door deze extra stappen te overwegen en je vakantiehuis voor te bereiden op gasten met honden, kun je niet alleen een breder publiek aanspreken, maar er ook voor zorgen dat je gasten en hun harige metgezellen zich even comfortabel voelen. Dit kan leiden tot terugkerende boekingen en positieve beoordelingen.

Registreer en ga aan de slag

Produceer zelf milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Produceer zelf milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Het gebruik van milieuvriendelijke en natuurlijke schoonmaakmiddelen is een geweldige manier om minder blootgesteld te worden aan chemische stoffen in huis. Hier zijn enkele alternatieve schoonmaakproducten die je kunt overwegen:

 1. Azijn: Azijn is een veelzijdig, natuurlijk schoonmaakmiddel. Verdun witte azijn met water (in een verhouding van 1:1) en gebruik dit mengsel om oppervlakken zoals werkbladen, glas en spiegels schoon te maken. Azijn heeft ook desinfecterende eigenschappen.
 2. Zuiveringszout (bakpoeder): Baking soda is een uitstekend schuurmiddel en kan gebruikt worden om hardnekkig vuil van oppervlakken te verwijderen. Je kunt het ook mengen met water om een pasta te maken die handig is voor het schoonmaken van ovens of tegelvoegen.
 3. Citroensap: Citroensap heeft natuurlijke antibacteriële en deodoriserende eigenschappen. Het is goed voor het schoonmaken van kalkaanslag, snijplanken en het verwijderen van onaangename geurtjes. Je kunt ook citroenzuur kopen als je niet altijd verse citroenen wilt gebruiken. Dit moet voor gebruik worden verdund met water.
 4. Natuurlijke zeep: Pure, ongeparfumeerde zeep, zoals kwarkzeep, kan worden gebruikt als allesreiniger. Je kunt het ook gebruiken voor het schoonmaken van vloeren en de was.
 5. Etherische oliën: Etherische oliën zoals tea tree olie, lavendelolie of citroenolie kunnen je zelfgemaakte wasmiddel een aangename geur geven en zorgen voor extra reinigende eigenschappen.
 6. Katoenen doeken: Katoenen doeken of doeken gemaakt van natuurlijke vezels zijn een milieuvriendelijk alternatief voor papieren wegwerphanddoeken of microvezeldoeken. Ze zijn niet alleen effectief in het schoonmaken en kunnen meerdere keren worden gebruikt en gewassen, ze zijn ook biologisch afbreekbaar en kunnen aan het einde van hun levensduur worden gecomposteerd.
 7. Milieuvriendelijke schoonmaakproducten: Als je niet je eigen schoonmaakproducten wilt maken, kun je milieuvriendelijke schoonmaakproducten van betrouwbare merken kopen. Zoek naar producten met milieuvriendelijke certificaten en labels die biologisch afbreekbaar zijn en geen schadelijke chemicaliën bevatten.


Door deze natuurlijke alternatieven te gebruiken, kun je niet alleen de hoeveelheid chemicaliën in je huis verminderen, maar ook het milieu beschermen en de luchtkwaliteit in je huis verbeteren. Ze zijn vaak net zo effectief als conventionele schoonmaakmiddelen en kunnen veiliger zijn voor jouw gezondheid en die van je gasten.

Word nu verhuurder voor meer succes met uw accommodatie

Als verhuurder biedt atraveo by e-domizil je nog meer praktische tips, persoonlijke ondersteuning en meer boekingen. Probeer ons gratis en vrijblijvend uit!

Gratis inschrijven
image-tag