Vakantieverblijf als investering: is het de moeite waard?

Er zijn veel redenen waarom je zou moeten investeren in een vakantieverblijf. Het is niet alleen leuk om gasten een heerlijke vakantie te bezorgen, maar ook de winstvooruitzichten en belastingvoordelen spreken in het voordeel van investeren in vakantieverblijven.

Word nu verhuurder
Vakantiehuizen op een rij

Vakantiewoning als investering: is het het waard?

Vakantieverhuur wordt al lang gezien als een goede investering. Met het juiste vakantieverblijf kun je een hoger rendement verwachten en heb je weinig werk met een agentschap. Als je je accommodatie goed kiest, inricht en presenteert, zul je heel snel inkomsten genereren waarmee je je lening kunt terugbetalen. Maar inkomsten zijn niet de enige reden om te investeren in vakantieverblijven. Je kunt ook afschrijvingen en andere kosten die je maakt voor de accommodatie aftrekken van je belastingen. In veel gevallen hoef je geen bedrijf te registreren zolang je huurinkomsten een bepaalde waarde niet overschrijden.

Zoek een geschikt vakantieappartement om te kopen

Om een investering in een vakantiewoning de moeite waard te maken, moet je vooral aandacht besteden aan de locatie van de woning in kwestie. Kruip in de huid van je potentiële vakantiegasten. Wat kan jouw vakantieverblijf zo speciaal maken? Maak een lijst van voor- en nadelen om te bepalen of de locatie de juiste zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld, te dure toeristische bolwerken zijn misschien niet bijzonder lucratief voor je investering vanwege de stijgende prijzen en de grote concurrentie.

Bent u nog niet ingeschreven als verhuurder? Schrijf u nu snel en gratis in en verhoog uw huurinkomsten in een mum van tijd.
Nu inschrijven als verhuurder

Welke kosten kunnen ontstaan bij het kopen van een vakantiewoning?

Voordat je een vakantieverblijf koopt, moet je weten wat de kosten zijn. Hieronder hebben we alvast een paar kostenposten voor je op een rijtje gezet die je kunt verwachten als je in de vakantieverhuur wilt stappen.

1. Aankoopkosten voor de aankoop van vakantieverblijven

Als u nog geen accommodatie bezit die u wilt verhuren aan vakantiegangers, moet u bepalen hoe u de accommodatie gaat financieren voordat u deze koopt. De volgende kosten komen bovenop de aankoopprijs:

 • Financieringskosten
 • Overdrachtsbelasting op onroerend goed
 • Notaris- en gerechtskosten
 • Makelaarskosten
De hand houdt het vakantiehuis vast

2. Exploitatiekosten van een vakantiewoning

Naast de aankoopkosten zijn er ook kosten voor het runnen van het vakantiehuis. Deze omvatten meestal het volgende:

 • Bedrijfskosten
 • Reparatiekosten
 • Schoonmaakkosten
 • Onderhoud en service
 • Bedrijfskosten (telefoon, internet)
 • Belastingen
 • Verzekeringskosten
 • Omroepbijdrage
 • GEMA-kosten
Hand op de rekenmachine

3. Marketing- en administratiekosten:

Om inkomsten te genereren moet je vakantiehuis bekend worden gemaakt bij vakantiegangers, waarvoor een goed gepositioneerde marketing essentieel is. Dit kan de volgende kosten met zich meebrengen:

 • Kosten voor je eigen homepage
 • Marketingkosten voor diverse advertenties
 • Commissiekosten voor boekingen via online portals

Als je vakantieverblijf extern op de markt wordt gebracht door een verhuurderportaal, wordt je vakantieverblijf beschikbaar gesteld en beheerd op alle relevante portalen.

voorraad munten

Een huurwoning beheren is tijdrovend

Als je besluit om te investeren in een vakantiehuis als kapitaalinvestering, moet je je ervan bewust zijn dat je ook veel tijd zult moeten investeren. Naast de kosten voor de aankoop van de accommodatie, de inrichting en andere lopende kosten zoals reparaties, moet je accommodatie ook op de markt worden gebracht. Het is daarom altijd raadzaam om de kosten en opbrengsten te berekenen voordat je een accommodatie koopt. Je zult al snel merken dat vooral de marketing- en administratiekosten hoog zijn en dat marketing en administratie veel tijd kosten. Atraveo neemt de tijd die nodig is voor de marketing van u over en plaatst uw accommodatie zorgvuldig bij gasten. Je betaalt alleen voor binnenkomende boekingen, dus je hebt alleen kosten als je omzet genereert. Bovendien heeft u altijd specialisten aan uw zijde bij wie u terecht kunt met al uw vragen over de verhuur van uw accommodatie.

Huurprijs voor je vakantieverblijf

Het financieren van je vakantieverblijf door middel van huuropbrengsten is alleen mogelijk als je de juiste prijs berekent. Let op de markt, de concurrentie, de seizoensgebondenheid en denk ook aan je eigen kosten en de mogelijke leegstand in het laagseizoen, die je moet compenseren. Houd je concurrenten in de gaten en pas de huurprijs aan op de faciliteiten in je accommodatie. Een duurdere vakantiewoning met een hoogwaardige inrichting op een goede locatie zal zeker hogere huurprijzen opleveren dan een accommodatie met slechtere opties. Hier vind je slimme tips voor het inrichten van een vakantiewoning.

Verhuur een vakantiewoning: Particulier of commercieel?

Als je hebt besloten om een woning als vakantieverblijf te verhuren, zijn er naast de al genoemde basisvragen ook juridische aspecten waar je rekening mee moet houden. Alleen al het onderscheid tussen particuliere en commerciële verhuur van vakantieverblijven kan op het eerste gezicht lastig lijken. In ons artikel over verhuur voor privé- of commerciële doeleinden geven we je een overzicht van dit fundamentele onderwerp.

Conclusie: Is het de moeite waard om te investeren in vakantieverblijven?

Als je alle voor- en nadelen van beleggen in vakantieverblijven in overweging neemt, kun je beslissen of het voor jou een goede beleggingsmogelijkheid is. Dit is een individuele beslissing die je moet nemen na een gedetailleerde kostenberekening en een risicoanalyse. Als beide analyses positief zijn, kan het voor jou de moeite waard zijn om te investeren in vakantieverblijven en je vakantiegasten een goede tijd te bezorgen.

Word nu verhuurder en profiteer van meer succes met uw verhuur

Profiteer van nog veel meer tips, uitstekende ondersteuning en onovertroffen bereik en verhuur uw accommodatie nu met atraveo by e-domizil.

Gratis inschrijven
image-tag