FAQ - Veelgestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over het huren van uw vakantieverblijf via "atraveo by e-domizil".

Algemeen en vragen over het verhuurdersaccount

1) Is mijn verblijf geschikt voor marketing via atraveo by e-domizil?

Uw verblijf is geschikt voor marketing via ons netwerk als het geschikt is voor zelfverzorging. Dit betekend dat er minstens

 • een slaapgelegenheid,
 • een badkamer
 • en een keuken of een keukengedeelte met kookmogelijkheid, koelkast en wasbak voorhanden moet zijn.

De kamers moeten exclusief voor de gasten beschikbaar zijn (dus bijv. geen gemeenschappelijke keuken).

Is uw vakantieverblijf adequaat uitgerust? Dan heten we u graag bij ons welkom als gastheer/gastvrouw.

2) Kan ik mijn gastenkamer via atraveo by e-domizil verhuren?

Gastenkamers voldoen niet aan de eisen van een complete accommodatie omdat er een eigen keuken / kitchenette ontbreekt. Uw accommodatie moet een vakantiewoning of vakantiehuis zijn dat de gasten ten minste een slaapgelegenheid, een badkamer en een eigen keuken biedt. De kamers moeten uitsluitend beschikbaar zijn voor de gasten en niet moeten worden gedeeld met andere gasten.

3) Wat kost de service van atraveo by e-domizil me?

We werken op succesbasis. Dit betekent dat we pas een vergoeding van 19,5% van de betaling van de klant in rekening brengen als een boeking succesvol is afgerond. Er zijn geen verdere kosten: u gebruikt onze uitgebreide service volledig kosteloos: van de ondersteuning door ons serviceteam en het gebruik van het verhuurdersaccount tot de marketing van uw verblijf via ons uitgebreide verkoopnetwerk.


4) Waarom kan ik niet inloggen?

Als u problemen met inloggen in het verhuurdersaccount ondervindt, kan dat verschillende oorzaken hebben:

1) Het wachtwoord is onjuist

Oplossing: Klik op "Wachtwoord vergeten" en we sturen u een nieuw wachtwoord.

2) Via een instelling in uw browser (Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari enz.) hebt u een oud wachtwoord opgeslagen, wat bij het inloggen automatisch wordt ingevuld.

Oplossing: Controleer het automatisch ingevulde wachtwoord door het vakje "wachtwoord tonen" aan te vinken en voer het juiste wachtwoord in.

3) U gebruikt een oude bladwijzer om bij het verhuurdersaccount in te loggen.

Oplossing: Ga direct naar de website owner.atraveo.com en probeer daar in te loggen.

Als deze tips u niet verder helpen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen (e-mail: [email protected]). Probeer het probleem dat bij het inloggen optreedt zo duidelijk mogelijk te omschrijven.

5) Wanneer ontvang ik mijn verhuurinkomsten?

U ontvangt uw verhuurinkomsten een week voor aankomst van de gasten op uw rekening. Er geldt slechts een eenmalige uitzondering: bij de eerste boeking via ons vindt de uitbetaling een week na de aankomst plaats. U hoeft zich geen zorgen te maken om de betaling door de klant: daarvoor zorgen wij.

6) Wanneer krijg ik de contactgegevens van de gasten?

Zodra de gasten de aankomstinformatie hebben ontvangen, vindt u de contactgegevens in het verhuurdersaccount, in het overzicht met alle boekingen. We versturen deze normaal gesproken met de eindafrekening mee. Als u al eerder met de gasten contact moet opnemen, neem dan eerst contact met ons op.

7) Hoe kan ik mijn verblijf/account aan een andere persoon overdragen?

Voor een wijziging van de contractpartner zijn de volgende stappen nodig:

 1. De nieuwe contractpartner moet een nieuw, eigen verhuurdersaccount met een ander e-mailadres aanmaken en de algemene voorwaarden accepteren.
 2. Neem als huidige contractpartner contact met ons op en informeer ons over de wens om dit te wijzigen.
 3. We hebben mogelijk vooraf nog verdere informatie van u nodig waar we u in een aparte e-mail om zullen vragen.
 4. Daarna zetten we alle vakantieverblijven en boekingen naar het nieuwe account over.

8) Hoe kan ik de aankomstinformatie voor mijn gasten opslaan?

Stap 1: Contactpersoon en adres:

 • Als u niet zelf de contactpersoon of sleutelhouder voor de gasten ter plaatse bent, voer dan eerst de contactgegevens van de contactpersoon in het menu "Mijn profiel" in uw atraveo-verhuurdersaccount in. Een naam en geldig telefoonnummer zijn daarbij verplicht.
 • Controleer of het adres van uw verblijf in het menu "Locatie" correct is. In combinatie met de daaraan verbonden coördinaten is dit namelijk de basis voor uw gasten om de weg naar het verblijf te vinden.

Stap 2: verdere informatie in het atraveo-verhuurdersaccount invoeren:

Alle verdere informatie voert u in het verhuurdersaccount in het menu "Aankomstinformatie" in. Uit het adres van het vakantieverblijf en de door u in dit menu ingevoerde informatie stellen we de aankomstinformatie voor de gasten samen en versturen deze automatisch voor de reis. U kunt uw gegevens op elk gewenst moment bewerken door op het potloodsymbool te klikken.

Zo voegt u nieuwe aankomstinformatie toe:

Klik op het plusteken en voer de volgende informatie in:

1) Leg vast of de aankomstinformatie voor één enkel verblijf, een groep objecten of al uw verblijven in een bepaalde regio of een bepaalde plaats moet gelden. De twee laatste keuzemogelijkheden bieden zich aan als alle verblijven zich op hetzelfde terrein bevinden en/of als er een centrale receptie is.

2) Als u niet zelf de contactpersoon/sleutelhouder ter plaatse bent, selecteer dan vervolgens de eerder in het menu "Mijn profiel" ingevoerde contactpersoon.

3) Geef nu een tijdsperiode aan waarin de gasten het verblijf kunnen betrekken en op de vertrekdag het verblijf weer moeten verlaten. Als u geen vaste tijden hebt en "in overleg" kiest, ontvangen de gasten de informatie dat ze ruim voor het begin van hun reis contact met u of de contactpersoon moeten opnemen.

4) Kies de betreffende optie bij de vraag hoe de overhandiging van de sleutels zal verlopen.

 • Belangrijk: als de overhandiging van de sleutels niet direct bij het vakantieverblijf plaatsvindt, kies dan per se "de overhandiging van de sleutels vindt plaats door de contactpersoon", zelfs als u zelf de contactpersoon bent.
 • Aanvullende uitleg zoals informatie over waar de sleutel bewaard wordt, een code voor een combinatieslot of het adres van de sleutelhouder, kunnen in het vrije tekstveld daaronder worden ingevoerd. Deze informatie kan bovendien in meerdere talen worden ingevoerd. We raden u aan om minstens een tekst in het Duits en Engels in te voeren. De sleutels kunnen ook via de post worden verzonden, maar we raden dit af wegens het risico op verlies.
 • We kunnen de gasten er bovendien op wijzen dat ze zelf voor de aankomst contact met u moeten opnemen om details over de overhandiging van de sleutels af te stemmen. Vink daarvoor gewoon het betreffende veld onder het vrije tekstveld aan.

5) U kunt ook een routebeschrijving in meerdere talen invoeren. Dit is vooral nuttig als het verblijf moeilijk te vinden is of om de gasten op parkeermogelijkheden en andere tips te wijzen.

 • Als u een routebeschrijving als PDF- of JPG-bestand hebt, kunt u dat ook uploaden. We voegen het betreffende bestand dan als bijlage aan de aankomstinformatie toe.

9) Ik heb missende aankomstinformatie ingevoerd/gewijzigd nadat er een boeking is gedaan. Moet ik nog iets doen?

Stuur ons een e-mail als u tot nu toe missende informatie hebt ingevoerd of bestaande informatie hebt gewijzigd, zodat we onze gezamenlijke klanten de aankomstinformatie kunnen opsturen. Vermeld ook het betreffende aanvraagnummer in de e-mail zodat we de informatie direct aan de juiste boeking kunnen toewijzen.

10) Waarom zie ik niet alle beoordelingen van mijn gasten in het verhuurdersaccount?

Afhankelijk van de partnerwebsite die door de gasten is gebruikt om de beoordeling te geven, is het mogelijk dat deze beoordeling niet in ons systeem is terechtgekomen, maar alleen op de website van de betreffende partner zichtbaar is. Hier hebben we helaas geen invloed op.

11) Kan ik het atraveo-account met mijn channel manager koppelen?

Een koppeling via atraveo by e-domizil met een channel manager is helaas niet mogelijk. U kunt zich echter wel als partner bij ons moederbedrijf HomeToGo registreren en de verschillende mogelijkheden voor koppelingen met andere aanbieders gebruiken.

12) Hoe activeer ik mijn accommodatie op specifieke platforms?

Er is geen aparte activering nodig voor individuele platforms. Wanneer je je bij ons registreert, is je accommodatie automatisch zichtbaar op al onze platforms en honderden partnerwebsites! Een overzicht van ons uitgebreide distributienetwerk vind je hier: e-domizil en atraveo distributienetwerk kort uitgelegd.

Vragen over de presentatie van het verblijf

1) Waar moet ik op letten bij de foto's van mijn verblijf wat de juridische aspecten betreft?

 • Het is niet toegestaan om personen op de foto's van het verblijf te tonen als u geen uitdrukkelijke toestemming van alle afgebeelde personen hebt dat de opnamen voor reclamedoeleinden en op internet gebruikt mogen worden.
 • Daarnaast willen we u vragen om met het oog op de bescherming van minderjarigen geen opnames te maken waarop kinderen te zien zijn. In dit verband behouden wij ons het recht voor om foto's waarop kinderen te zien zijn zonder melding en zonder overleg te verwijderen.
 • U moet de eigenaar van de beeldrechten zijn of gemachtigd zijn om de foto's aan ons ter beschikking te stellen. Als u de foto's zelf hebt gemaakt, is dat het geval en hoeft u verder nergens op te letten. Als u de foto's door een fotograaf hebt laten maken, is er meestal in het contract vastgelegd dat de gebruiksrechten aan u worden overgedragen. Vraag bij twijfel uw fotograaf naar uw gebruiksrechten.

2) Hoe maak ik het beste foto's van mijn verblijf?

Zo maakt u aantrekkelijke foto's van uw verblijf:

 • Voordat u foto's gaat maken, moet het verblijf schoon en netjes ingericht zijn.
 • Zorg voor een goede lichtverhouding, fotografeer bij mooi weer en daglicht. Open zo nodig de ramen of doe het licht aan.
 • Fotografeer in liggend formaat, zodat een optimale weergave op internet gegarandeerd is.
 • 2. Maak geen foto's van personen
 • Maak zowel binnen- als buitenopnamen van uw verblijf.
 • Maak veel foto's: het beste is om minstens 15 foto's van uw verblijf aan te bieden.
 • Maak foto's in een goede resolutie, wat met de huidige smartphones zonder probleem mogelijk is. Foto's die u met uw smartphone in liggend formaat maakt, hebben een breedte van ca. 4000 pixels. Alles onder de 1500 pixels is veel te klein en ziet er korrelig uit.
 • Kies een aantrekkelijke hoofdfoto voor uw presentatie: bij vakantiehuizen bijv. een buitenopname bij mooi weer. Bij vakantiewoningen fotografeert u de mooiste kamer.
 • Let erop dat de foto's zo scherp mogelijk zijn en er geen onscherpe gedeeltes zijn.

Uitgebreide instructies en een video over het fotograferen van uw verblijf vindt u ook in onze gids.

3) Waar moet ik bij de beschrijving van mijn verblijf op letten?

Een goede en betekenisvolle tekst is erg belangrijk om boekingen voor uw verblijf te krijgen. Een uitvoerige beschrijving over hoe u de perfecte tekst over uw verblijf kunt maken, vindt u in onze gids. Voor een kort overzicht bieden we u de volgende belangrijke tips:

Beschrijf om welk soort vakantieverblijf het gaat, voor hoeveel personen het geschikt is en waar het zich precies bevindt:

 • Vakantiehuis of vakantiewoning?
 • Vrijstaand, rijtjeshuis, deel van een complex?
 • In welke plaats ligt het verblijf en in welke omgeving? Ligt het bijvoorbeeld in het centrum of aan de buitenkant van de plaats? Ligt het rustig of centraal? Bevindt het zich in een vakantiepark? Ligt het in de buurt van een bos, wandelpaden, strand of skigebied?
 • Wonen de verhuurders, andere gasten of buren op hetzelfde terrein?

Wat is de precieze grootte en indeling van het vakantieverblijf?

 • Hoe groot is het woonoppervlak in vierkante meters?
 • Zijn er meerdere etages?
 • Welke kamers bevinden zich op welke etage?
 • Hebben alle kamers verwarming en/of airco?

Beschrijf in ieder geval de volgende kamers in meer detail:

 • alle slaapkamers, met vermelding van het type en breedte van de bedden en het aantal personen dat er kan slapen. Is er een kinderbed beschikbaar?
 • Woonkamer met evt. verdere slaapgelegenheid (bijv. slaapbank, klapbed, enz.) en verdere uitrusting zoals het type tv-aansluiting, zitgelegenheid, enz.
 • Keuken met precieze uitrusting (bijvoorbeeld fornuis, oven/mini-oven, magnetron, koffiezetapparaat, koelkast, vaatwasmachine, enz.)
 • Badkamer met de precieze uitrusting, zoals douche en/of badkuip, whirlpool, sauna enz. Is er ook een apart toilet?

Hoe zit het buitengedeelte eruit en hoe groot is het?

 • Is er een tuin/terras met tuinmeubilair, parasol en/of een barbecue? En wat voor soort barbecue is het?
 • Als er een zwembad is: hoe lang, breed en diep is dit? Is het exclusief voor de gasten?
 • Is het buitengebied alleen voor de gasten of moet het met andere gasten worden gedeeld?
 • Is het buitengedeelte visueel afgesloten en/of omheind? Als u huisdieren toestaat: informatie over de afgrenzing van het terrein of buitengebied is belangrijk voor hondenbezitters.
 • Als er geen tuin is: is er een balkon? Zo ja, hoe groot is het? Is het overdekt en staat er buitenmeubilair?

Hoe zijn de parkeermogelijkheden?

 • Hoe ver zijn de parkeermogelijkheden van het verblijf en voor hoeveel auto's is er plek?
 • Zijn de parkeermogelijkheden gratis of bevinden deze zich op het terrein van het verblijf?
 • Is er een garage en/of een andere afsluitbare ruimte voor (elektrische) fietsen of een kinderwagen?

Op welke eventuele bijzonderheden moet worden gelet?

 • Is het vakantieverblijf drempelvrij/toegankelijk voor rolstoelen? Is er een lift?
 • Zijn er speciale voorzieningen? Bijvoorbeeld gratis draadloos internet, fietsen die gratis of tegen betaling gebruikt kunnen worden, kinderspeelgoed, kinderbedje en kinderstoel?
 • Zijn er eventuele mogelijke gevaren zoals een steile toegangsweg, een locatie direct naast een helling/meer/hoofdweg, enz.?
 • Zijn er andere voorzieningen voor gasten waarmee u uw accommodatie kunt promoten, zoals een gratis eindschoonmaak, een gevulde koelkast bij aankomst of kortingen op bepaalde lokale faciliteiten?

Wat is de afstand tot dagelijkse voorzieningen, recreatiemogelijkheden en bezienswaardigheden?

De afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt en restaurant moet in ieder geval genoemd en omschreven worden. Meer informatie over uitgaansgelegenheden, excursiebestemmingen en vrijetijdsvoorzieningen (bijv. zwembad) is ook handig en informatief voor de gasten.

4) Waarom krijg ik geen boekingen?

Als een vakantieverblijf niet geboekt wordt, kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Het is de moeite waard om een vergelijking met andere vakantieverblijven in de omgeving te maken en te kijken hoe potentiële gasten uw vakantieverblijf zien in vergelijking met andere mogelijkheden.

Controleer ook de volgende belangrijke factoren:

 • Zijn prijzen, aankomstdagen en minimale huurperiode goed vastgelegd zodat uw vakantieverblijf ook daadwerkelijk geboekt kan worden?
 • Zijn aankomstdag en minimale huurperiode flexibel genoeg? We raden af om een minimale huurperiode van meer dan 7 dagen te gebruiken en indien mogelijk veel verschillende dagen als aankomstdag in te stellen.
 • Zijn uw prijzen redelijk en vergelijkbaar met soortgelijke aanbiedingen in dezelfde regio?
 • Zijn uw prijzen transparant en zonder te hoge (persoonsgebonden) bijkomende kosten die potentiële gasten mogelijk kunnen afschrikken?
 • Is de presentatie van uw vakantieverblijf actueel en uitgebreid? Dit betreft vooral de informatie over de uitrusting, de omschrijving en vooral de kwaliteit van de foto's.
 • Is de uitrusting en inrichting van uw vakantieverblijf aansprekend en modern genoeg?
 • Op welke doelgroep richt uw vakantieverblijf zich voornamelijk? Passen de uitrusting, prijsstelling, aankomstdagen, minimale huurperiode en stijl van inrichting bij deze doelgroep? Tip: Bijna de helft van alle boekingen via ons netwerk betreft gezinnen met kinderen die een ontspannende vakantie van 7 – 14 dagen willen doorbrengen. Bedenk u bovendien dat iets meer dan 20% van onze gasten met een hond op vakantie gaat.

Meer informatie over hoe u uw doelgroep kunt ontdekken en beter kunt aanspreken, vindt u in onze gids.

 • Hoe is in het algemeen de vraag naar vakanties in uw regio? Ligt uw vakantieverblijf in een typische vakantieregio of in een minder bekend gebied? Zijn er voldoende vakantiegasten? Hoe zijn deze verdeeld over het jaar en hoe groot is het aanbod aan vakantieverblijven? Is het aanbod op het moment groter dan de vraag, zodat het nodig kan zijn om prijzen, faciliteiten of beschrijving aan te passen om het verblijf aantrekkelijker te maken?
 • Als uw vakantieverblijf in het verleden vaker geboekt werd, kan het nuttig zijn om precies te vergelijken welke veranderingen er sinds de voormalige succesvolle periode ten opzichte van nu hebben plaatsgevonden.

5) Hoe kan ik de bezettingsgraad van mijn verblijf verhogen?

Eenvoudige manieren om meer potentiële gasten aan te spreken en vooral in het laagseizoen de bezettingsgraad van uw verblijf te verhogen, zijn: flexibele aankomstdagen en minimale huurperiodes, en een gezonde prijsstelling.

Stel elke dag als mogelijke aankomstdag in en zie af van een lange minimale huurperiode.

 • Hierdoor kan uw vakantieverblijf veel vaker in de zoekresultaten worden getoond, omdat het ook kan worden weergegeven wanneer potentiële gasten zoeken naar een accommodatie met meer gepersonaliseerde aankomstdagen.
 • Vooral in de lente zijn korte reizen populair, zodat kortere minimale huurperiodes gunstig zijn.
 • Ook eventuele openingen van een paar dagen op de kalender kunnen zo meestal goed worden gedicht.

Zo legt u de aankomstdag en minimale huurperiode vast in het verhuurdersaccount:

 • Ga in het prijsmenu naar de knop "verdere instellingen (bijv. aankomstdagen)"
 • U kunt de instellingen invoeren voor elke tijdsperiode waarvoor een bepaalde prijs is vastgelegd.
 • Zo kunt u individuele aankomsttijden en minimale huurperiodes voor individuele seizoensperiodes vastleggen. U kunt bijvoorbeeld tijdens het hoogseizoen een wekelijkse verhuur met slechts 1 aankomstdag instellen en in het voor- en naseizoen een meer flexibele instelling.

Vragen over boekingen

1) Moet ik de boeking aan de gast bevestigen?

Nee, dat doen wij voor u. We nemen alle activiteiten en communicatie met de gast over in de periode voordat deze in uw verblijf aankomt.


2) Hoe gaat de boeking in zijn werk?

Boekingsproces:

 • Wanneer er een nieuwe boeking wordt gemaakt via ons netwerk, ontvang je een e-mail van [email protected] met alle details van de boeking.
 • Optioneel kun je ook een sms van ons ontvangen. Als je deze service nog niet gebruikt: Activeer de gratis sms-service in je verhuurder in het menu "Mijn profiel".
 • Wij zorgen voor de afhandeling van de betaling.
 • Zodra de betaling van de klant bij ons is binnengekomen, sturen we de aankomstinformatie naar de gast en de contactgegevens van de gast naar u.


3) Wat is een optie?

We leggen alleen opties vast als we op de betaling van de klant willen wachten - bijvoorbeeld omdat de reisperiode relatief dichtbij is of de details nog verhelderd moeten worden.

Tot de ontvangst van de betaling of de door ons vastgestelde betalingstermijn blijft de betreffende periode uit voorzorg bezet op de kalender van uw vakantieverblijf. Zodra de betaling van de gast binnen is, sturen we u een e-mail om de boeking te bevestigen.

Als de betaling van de klant niet op tijd plaatsvindt, verwijderen we de optie en geven de periode op de kalender weer vrij. Natuurlijk sturen we u ook hierover ter informatie een e-mail.

4) Ik heb een boeking gekregen, maar geen e-mail over de boeking. Wat moet ik doen?

Kijk in uw spam-map. Om te voorkomen dat onze berichten in uw spam-map terechtkomen, raden we u aan om het eemailadres [email protected] aan uw adresboek toe te voegen.

Andere e-mailadressen die we gebruiken om contact met u op te nemen en die u daarom zou moeten opslaan, zijn:

[email protected]l

Kalenderbeheer met iCal

1) Wat is iCal?

iCal is een formaat waarmee gegevens over bezetting in verschillende digitale kalenders gesynchroniseerd kunnen worden. Het gebruik is volledig gratis en er is geen IT-kennis voor nodig. iCal is ideaal voor verhuurders om de bezetting van een vakantieverblijf op verschillende portalen automatisch op elkaar af te stemmen. Dit voorkomt dubbele boekingen en het vervelende handmatige bijhouden van de kalender.

Hier vindt u een gedetailleerde Inleiding tot het gebruik van iCal.

2) Hoe gebruik ik iCal voor mijn kalender?

Met iCal kunt u gegevens over de bezetting van uw verblijf naar andere portalen exporteren; u kunt ook gegevens over de bezetting uit andere portalen importeren naar uw atraveo-kalender, met andere woorden met andere kalenders synchroniseren. De uitwisseling werkt in beide gevallen via een iCal-link, die voor elk object wordt aangemaakt.

3) Hoe exporteer ik mijn atraveo-kalender naar anderen portalen?

Om uw atraveo-kalender naar andere kalenders te exporteren, kopieert u de iCal-link (die u in het menu "Kalender" vindt) naar het betreffende veld in andere portalen die u gebruikt.

4) Hoe synchroniseer ik mijn kalender met bezetting op andere portalen met de atraveo-kalender?

Kopieer de iCal-link van uw vakantieverblijf op een ander portaal dat u gebruikt en plak deze

in het atraveo-verhuurdersaccount. Roep hiervoor het vakantieverblijf op en ga naar het menu "Kalender". Via de knop "iCal-interface toevoegen" wordt een veld geopend waarin u de link kunt plakken.

image-tag