Inloggen
Sprookjesachtig uitzicht op het Gardameer
Blogbericht van 24-02-2011

E├ęn meer, veel gezichten


Als ten noorden van de Alpen in het voorjaar nog koude temperaturen heersen, kunt u aan het Gardameer al met een ijsje in uw hand over de oeverpromenade in de warme zon wandelen. Of genieten van een espresso in één van de cafés, die hier in Italië nog steeds het lekkerste smaakt. Of u nu in het noorden, zuiden, westen of oosten bent – elke oever heeft zijn eigen voordelen. Het hevigste is het contrast tussen de groffe en steile bergen in het noorden en de lichte heuvels met olijfgaarden en wijnstokken aan de zuidoever. Eén ding hebben echter alle oeverzijdes gemeenschappelijk – het milde en mediterraanse klimaat en de talrijke schilderachtige historische steden, die u er kunt ontdekken! Bij atraveo vindt u meer dan 2.300 vakantiehuizen en -appartementen rondom het meer.Rondreis om de Lago di Garda

Stap in en neem deel aan onze rondreis langs het Gardameer. Beslis daarna zelf, welke zijde van het meer u het meeste aanspreekt. De route is 158 kilometer lang en begint aan de noordoever en loopt langs de oostoever door kleine en grotere dorpjes, die aan de heuvels en aan het meer liggen. De rondreis gaat verder richting het heuvelachtige landschap van de zuidoever en weer terug langs de rustige westoever naar het noorden. Daar gaan we!


Gardameer
Uitzicht op het Lago di Garda

Avonturenspeeltuin Noordoever – ruwe bergen en steile dalen

Als u sportief bent, dan bent u aan de noordoever van het meer aan het juiste adres. Kajakken, mountainbiken of kanoën – de ruwe bergen en wilde beken van Trentino laten de harten van sporters sneller kloppen. De bijzondere natuurlijke omstandigheden zorgen op het meer voor een constante wind, waar surfers, zeilers en andere watersportfans enthousiast van worden. Aangezien het hier vergeleken met de zuidoever in de zomer niet zo heel erg heet wordt, waarderen ook veel oudere vakantiegasten dit deel van het Gardameer. In de rug van de oostelijke noordoever ligt de Monte Baldo, die bijna 2200 m boven het meer uitsteekt en vanwege zijn unieke alpenflora ookwel tuin van Europa wordt genoemd. Voor een vakantie in een vakantiehuis in deze regio zijn vooral de plaatssen Limone, Malcesine, Torbole en Riva del Garda geschikt. Vakantiehuizen vindt u aan de noordoever echter zelden, want typerend voor deze regio zijn vakantieappartementen.

Limone sul Garda, aan de westelijke noordoever terrasachtig aan het meer gebouwd en aan de voet van de steile bergen gelegen, staat bekend om zijn toerisme. In de zomer stromen talrijke toeristen door het kleine historische centrum. In de iets verder afgelegen zijsteegjes en in de hoger gelegen citroentuinen en olijfgaarden vindt u echter nog rust en romantiek. Direct tegenover aan de andere kant van het Lago di Garda ligt het oude dorp Malcesine, aan de voet van de Monte Baldo. Het dorp is gekenmerkt door de machtige Scaliger Burcht, die boven de oude stadskern uitsteekt en een heerlijk uitzicht over het meer en de daken van de stad mogelijk maakt. Het langste strand van het Gardameer vindt u in Riva del Garda, aan het smalle noordpunt van het meer. Overigens is Riva door onze klanten tot de beste vakantieplaats gekozen. Als ontmoetingsplaats voor sportieve jonge mensen staat Torbole bekend, want hier is een compleet deel van het strand voor surfers gereserveerd.


Olijfgaarden langs de oostoever
Olijfgaarden langs de oostoever

Olijfgaarden, wijnstokken en familiestranden aan de oostoever

Richting zuidoever, rijdend via de oostelijke oeverstraat Gardesana Orientale, vindt u overwegend olijfboomplantages, die de basis vormen voor de uistekende olijfolie die hier aan het Gardameer wordt geproduceerd, en talrijke wijnbergen. De oostoever, die loopt van Torri del Benaco in het noorden via Garda tot Lazise in het zuiden, wordt daarom ook wel „Olijven Riviéra“ genoemd. Deze regio staat bekend om de vlakaflopende stranden en de talrijke attractieparken, zoals bijvoorbeeld Gardaland en is daarom een trekpleister voor veel families. Indien u op zoek bent naar een vakantiehuis, dan kijk eens rond in het dorp Lazise, want hier hebt u de meeste keuze. De smalle haven en de gezellige oeverpromenade, waar talrijke restaurants en café's zijn gevestigd, nodigen u uit om een heerlijk kopje espresso te drinken. Nog meer dolce vita vindt u in Garda, waar u venetiaanse paleizen en een lange oeverpromenade vindt, waar u heerlijk kunt genieten van de zonsondergang. Of toch liever een vakantieappartement middenin het rustige havenstadje Torri del Benaco? Deze stad is allang niet meer zo overvol en zelfs in de zomermaanden kunt u hier ontspannen door de steegjes en langs de haven en de gekleurde vissersboten wandelen.


Heuvelachtig landschap, romeinse ruïnes en parties aan de zuidoever

Verder richting zuiden, gaan de bergen over in heuvels en het landschap stroomt uit in groen- en turquoisachtige kleuren van de Povlakte. Talrijke wijngaarden en romeinse ruïnes kenmerken de regio aan de zuidelijke oever. Een bijzondere blikvanger is het stadje Sirmione, dat ligt op een schiereiland en verder het meer in gaat. Een bezoekje waard zijn de „Grotten van Catullo“, ruïnes van een romeinse villa, op het schiereiland. Hier vindt u ook een paar mooie badplaatsen. Dan is toch een accommodatie met uitzicht op het meer ideaal -  kijk direct eens of er in uw vakantieperiode nog iets vrij is. Andere bekende plaatsen aan de zuidoever zijn Peschiera en Desenzano. De lange voetgangerszone van Desenzano nodigt u uit om te shoppen en te flaneren. Na een vermoeiende shoppingdag kunt u bij een kopje cappucino op de piazza Matteotti de gezellige drukte bekijken en heerlijk genieten van de zon.
Orgineel ÔÇô italiaane cappucino
Orgineel ÔÇô italiaane cappucino

Excellent smullen aan de Westoever – voor rustzoekenden en fijnproevers

De Gardesana Occidentale, de westelijke oeverstraat, loopt door Salò, Gardone en Gargnano langs citroen- en sinaasappelgaarden, die hier op de heuvels zijn aangelegd. De westoever is geschikt voor vakantiegasten, die ver van de drukte ontspannen willen genieten van het Gardameer en de uitstekende keuken van deze regio weten te waarderen. Salò, gelegen in een smalle baai aan de zuidwestelijke oever van het Gardameer, heeft zijn italiaanse sfeer behouden, omdat hier minder toerisme is. Prachtige paleizen en parken met magnolia's en cypressen sieren de Gardone Riviéra, één van de elegantste plaatsen aan het meer. Ook Gargnano is een romantisch dorp met weinig toerisme. Bovendien is Gargnano ideaal geschikt als uitgangspunt voor uitstapjes in de bergen van het Nationaal Park „Alto Garda Bresciano“.

En hiermee eindigt de rondreis rondom het Gardameer. Wij zijn benieuwd, naar welke zijde van het meer uw voorkeur uitgaat.