Inloggen
Zicht op Isola dei Pescatori
Blogbericht van 24-04-2015

Op het visserseiland

Midden in Lago Maggiore vindt u een romantisch juweel voor uw volgende vakantie. Ga met ons mee naar Isola dei Pescatori, „eiland van de vissers“.

Heel sprookjesachtig steken in de baai van Verbania, in het westelijke deel van Lago Maggiore, vijf eilandjes boven het water uit: Isola Madre, Isola Bella, Isolino di San Giovanni, Scoglio della Malghera en ook nog Isola dei Pescatori. Bij elkaar noemt men dit ook wel de „Borromeïsche Eilanden“.

De eilanden danken deze naam aan de invloedrijke familie Borromeo, omdat ze in de late middeleeuwen tot hun uitgestrekte bezittingen hoorden. Daar komt nog eens bij dat Isola dei Pescatori het enige eiland in het meer is, dat sinds de 14e eeuw continu bewoond is. Tegenwoordig leven er op het amper drie hectare grote eiland toch ongeveer 30 vaste bewoners.

Isola dei Pescatori vanuit de lucht

Zoals de naam Isola dei Pescatori al doet vermoeden („pescatori“ betekent „vissers“ in het Italiaans), speelt de visvangst al sinds jaar en dag een belangrijke rol als het om het levensonderhoud van de inwoners gaat. Terwijl de voorname heren van de familie Borromeo en Co. in hun palazzi op Isola Madre en Isola Bella resideerden, leefde het „gewone“ volk op Isola dei Pescatori in het kleine vissersdorp met de haven.

Deze kleine haven biedt tegenwoordig een pittoreske aanblik. Omringd door de Voor-Alpen, die weerspiegelen in het blauwe meeroppervlak, is het motto pure onthaasting, wat een vakantie op Isola dei Pescatori het beste omschrijft. Waren het tot een paar jaar geleden vooral dagjesmensen die het eiland een bezoek brachten, inmiddels groeit het aantal vakantiegangers dat hier ook een langer verblijf doorbrengt. 

 

Onze tip: deel de vakantie in tweeën: breng eerst een week door aan het Lago Maggiore of een van de andere Italiaanse meren. Spannende uitstapjes in de omgeving zouden dan op de vakantieplanning kunnen staan. Ga bijvoorbeeld het sprookjesachtige Bellagio aan het Comomeer ontdekken, ga met de gondel de meer dan 2.000 meter hoge Monte Baldo aan het Gardameer omhoog of breng eens een bezoek aan de cultuur- en shopmetropool Milaan (waar overigens de Expo 2015 plaatsvindt). Na deze belevenisvolle vakantiedagen wordt de vakantie dan met nog een week volledig relaxen in de afzondering van Isola dei Pescatori voortgezet.

Een vakantieappartement in het historische gebouw op het eiland is daar ideaal voor. Overdag lekker ontspannen, misschien weer eens een boek lezen, naar de bedrijvigheid in de haven kijken, in het meer zwemmen, een potje boccia spelen of een boottochtje maken. ’s Avonds kunt u dan naar een van de leuke restaurants op het eiland of u kookt uw eigen potje in uw vakantieaccommodatie – het beste natuurlijk met de verse vis die u in de haven direct bij de boot gekocht hebt. 

 

Vanzelfsprekend is een bezoek aan de andere BorromeĂŻsche Eilanden ook de moeite waard. Isola Bella en Isola Madre zijn prima met de lijnboot te bereiken, die u ook naar het vasteland brengt. Op de beide buureilanden kunt u statige palazzi en prachtige tuinen verwachten, die uitnodigen voor een leuke wandeling of picknick. De in Engelse stijl vormgegeven landschapstuin op Isola Madre geldt overigens als een van de beste voorbeelden van de tuinbouwkunst van de 19e eeuw.

Isola Madre vanuit de lucht

Isola dei Pescatori  is bereikbaar – of het nu voor een dagje uit of een langer verblijf is – met de lijnboot vanuit Stresa. De auto kunt u natuurlijk niet mee naar het eiland nemen. Daarvoor ontbreken zowel de ruimte als de benodigde straten. 

 

Een overzicht van de Italiaanse meren, op grootte gerangschikt: