Inloggen
Vakantiehuis op een wijngoed in de Chianti
Blogbericht van 06-06-2019

Chianti: een vakantiehuis op een wijngoed

In het hart van de Toscane, tussen Florence en Siena, ligt de Chianti. Zacht glooiende heuvels, groene bossen, middeleeuwse plaatsen en idyllische wijngoederen kenmerken deze regio, die ver van de grote toeristische gebieden ligt. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Chianti de naamgever van de bekende gelijknamige Italiaanse wijn.

In de tijd van de Etrusken en de oude Romeinen was hier al sprake van wijnbouw. Behalve een lange traditie als regio van de wijnbouw heeft de Chianti echter ook een rijke cultuurgeschiedenis om op terug te kijken. Talrijke burchten, palazzi, kerken en kloosters zijn vandaag de dag nog steeds een bewijs van de lange en bewogen geschiedenis van de regio, die vooral in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd een voortdurend strijdpunt tussen de eeuwige rivalen Florence en Siena was.

In het gebied van de Chianti Classico

Vele rode wijnen die geperst zijn uit de Sangiovese druif mogen zich intussen „Chianti“ noemen. Zo beslaat het teeltgebied van de waarschijnlijk bekendste van alle Italiaanse wijnen inmiddels ongeveer een derde van de gehele Toscane en loopt van Pisa tot aan het Bolsenameer. De „echte“ Chianti krijgt u echter alleen in de „echte“ Chianti, dus de heuvelachtige landstreek ten zuiden van Florence, die omlijst wordt door Val di Pesa en Val d'Elsa in het westen en Val d'Arno in het oosten. Alleen de wijnen die hier vandaan komen, mogen gebruik maken van het begeerde DOC-label Chianti Classico en van de Gallo Nero, de beroemde zwarte haan, als herkenningsteken op de flessen.

Over flessen gesproken: traditioneel wordt de Chianti in een zogenaamde fiasco, een fles met een buik en een omhulsel van stro, verkocht. Dit omhulsel is ontstaan, omdat in de middeleeuwen de flessen van dun glas tijdens het transport beschermd moesten worden tegen beschadigingen. Intussen hebben echter ook in de Chianti de gebruikelijke wijnflessen hun intrede gedaan, zodat u de keuze hebt om de Chianti, als cadeautje voor de thuisblijvers, in een authentieke fiasco of in een hanteerbare bordeaux-fles mee te nemen.

Overigens is zowel de nazomer als de herfst in de Chianti de tijd van de druivenpluk. Op vele plekken vinden er grote en kleine wijnfeesten plaats. Hier wordt de actuele jaargang gepresenteerd en er is gelegenheid om eens een slokje te proberen. Stort u in het feestgedruis en ervaar zelf op een van deze plekken het geheel onvervalste Italiaanse levensgevoel van dichtbij.

Uitstapjes op de Via Chiantignana

Een goede route om zo veel mogelijk te ontdekken tijdens een vakantie in de Chianti is de Via Chiantignana, de wijnstraat van de regio (SS 222), die van Florence in het noorden naar Siena in het zuiden loopt. Hier zijn steden tussen de wijngaarden, burchten op kleine bergen en mooie olijfgaarden en kleine cipresbossen te vinden. Vanzelfsprekend nodigen vele grote en kleine wijngoederen ook uit om er eens een uitstapje naar te maken. Vaak zijn er bezichtigingen mogelijk en is er sprake van rechtstreekse verkoop („vendita diretta“) met een proeverij. Nog dichterbij ben u alleen maar met een wijngoed als vakantiehuis ( kijk hiervoor naar de volgende paragraaf).

Bestemmingen langs de Via Chiantignana die ook de moeite waard zijn, zijn de beide stadjes Greve en Radda. In Greve vindt half september op het Piazza Matteoti het grootste wijnfeest van de regio plaats. Maar ook buiten de periode van de wijnoogst is de middeleeuwse plaats met zijn arcades, kronkelige steegjes en kleine winkels een bezoek waard. Vanaf hier zou u via de smalle en steile straat bovendien eens een bezoekje moeten brengen aan het kleine dorp Montefioralle. De voormalige, uit de 11e eeuw stammende burcht heeft zijn troon op een heuvel en biedt een fantastisch panorama van het landschap van de Chianti.

Rondom de plaats Radda bevinden zich de beroemdste en meest hoogwaardige wijnlocaties van de Chianti. Een aantal van de hier gevestigde wijngoederen kunnen terugkijken op een meer dan 1.000 jaar oude geschiedenis en zijn daarmee echt een symbool voor de culturele plaats die de wijnbouw in Chianti inneemt. Op de hellingen van de dalen  rondom Radda gedijen bijzonder excellente wijnen. Deze kunt u of direct bij de producent of, in een ruimere keuze, in de enotheken (de wijnwinkels) rondom het plein van de plaats proeven en kopen.

 

Vakantie in een vakantiehuis op een wijngoed

Als u het heel authentiek wilt, brengt u uw vakantie in de Chianti natuurlijk door op een wijngoed. Kijk eens hoe de wijn gemaakt wordt of sla in de eigen winkel van het wijngoed de optimale cadeautjes voor thuis in. Vele verhuurders bieden ten tijde van een verblijf bovendien bijzondere proeverijen en andere interessante informatie aan over het maken van wijn. Van de vakantiehuizen en –appartementen die atraveo aanbiedt in de Chianti liggen er meer dan 70 op een wijngoed of in de onmiddellijke nabijheid daarvan.

Maar ook vele andere landgoederen, de zogeheten „rustico‘s“, waar geen wijn, maar olijven en andere groenten verbouwd worden, vindt u in ons aanbod. Het is een heel breed pakket: van kleine vakantieappartementen in voormalige landhuizen, waar stellen of kleine gezinnen zich thuis voelen, tot aan grote huizen met veel grond, die genoeg plaats aan een grotere groep of een samenreizende familie bieden. De meeste rustico’s zijn bovendien tot in detail ingericht en beschikken vaak over een eigen pool.